Belajar lebih mendalam tentang Strategi Marketing dan sebagainya melalui case study & blog post yang telah ditulis secara terperinci dan mudah difahami.

Categories
Tips Marketing

TIK TOK ADS PART 1

𝗧𝗜𝗞 𝗧𝗢𝗞 𝗔𝗗𝗦 Saya tak pasti orang lain, tapi ini cara yang saya belajar dan buat PLUS result yang saya lalui sendiri. ********** Situasi Sekarang ********** 1. Nampak seperti Tik Tok sungguh sungguh nak orang guna Instant Page dia. Result Instant Page vs Website nampak perbezaan ketara. (At

Read More »

𝗞𝗘𝗡𝗔𝗣𝗔 𝗦𝗔𝗬𝗔 𝗕𝗘𝗚𝗜𝗧𝗨 𝗧𝗘𝗥𝗨𝗝𝗔 𝗗𝗔𝗡 “𝗔𝗟𝗟 𝗢𝗨𝗧” 𝗗𝗘𝗡𝗚𝗔𝗡 𝗞𝗟𝗜𝗞 𝗩𝗜𝗣?

𝗞𝗘𝗡𝗔𝗣𝗔 𝗦𝗔𝗬𝗔 𝗕𝗘𝗚𝗜𝗧𝗨 𝗧𝗘𝗥𝗨𝗝𝗔 𝗗𝗔𝗡 “𝗔𝗟𝗟 𝗢𝗨𝗧” 𝗗𝗘𝗡𝗚𝗔𝗡 𝗞𝗟𝗜𝗞 𝗩𝗜𝗣? Pasal saya nampak potensi. Matematik mudah ialah 100,000 pengguna yang langgan Klik VIP minima USD1 sebulan. 𝟭𝟬𝟬,𝟬𝟬𝟬 𝘅 𝗨𝗦𝗗𝟭 = 𝗨𝗦𝗗𝟭𝟬𝟬,𝟬𝟬𝟬 Bukan besok boleh terus dapat 100,000 penggguna. Opkos, ianya akan memakan masa. Habis semua ‘kabel’ dalam dan

Read More »

FAKTA BISNES KAD

𝗙𝗔𝗞𝗧𝗔 𝗕𝗜𝗦𝗡𝗘𝗦 𝗞𝗔𝗗 Penting ke Bisnes Kad zaman sekarang ni? Ya! Masih penting cumanya kena KREATIF pasal bayangkan 100 billion Bisnes Kad di cetak setiap tahun di seluruh dunia. Ni saya study beberapa fakta menarik hasil dari kajian sebuah industri.(Soocial) 1. 80% Bisnes Kad dibuang dalam masa kurang

Read More »

Kenapa manusia suka benda free?

Saya tengah baca artikel Mark Dent. Tentang kes di Costco. Pergaduhan tercetus di antara lelaki berusia 78 tahun dengan 24 tahun. . Pakcik umur 78 kena tumbuk. Sebab tuduh remaja tersebut ambil terlalu banyak free sample Nutella waffle. Betapa besar pengaruh benda percuma. Sampai hilang rasional. . Kajian

Read More »
Case Study

Kenapa kita kena buat sampai jadi?

Kenapa kita kena buat sampai jadi? Setiap kali orang tanya apa quotes kegemaran saya sepanjang zaman, jawapan saya tetap sama. Quotes ini daripada Mark Cuban. . You only need to be right once. Kita hanya perlu betul sekali saja. Kenapa saya suka quotes ini? . Sebab, perjalanan untuk

Read More »

Strategi untuk property agent buat tahun ini.

Apa property agent boleh buat tahun ini?Saya ada ramai kawan yang jadi property agent.Saya juga baru baca artikel tulisan Daniel Andreevska..Sedikit sebanyak perkongsian beliau boleh bantu property agent.Guna video.Property listing yang guna video dapat 403% enquiry..Jika video untuk tunjukkan property, sebaiknya guna video profesional.Ia lebih baik berbanding video

Read More »

Cara dapatkan idea free gift yang berbeza daripada pesaing?

Biasanya kami akan dapat 1 soalan yang sama daripada alumni. Khususnya sebelum mereka buat sebarang kempen product launch. Apakah soalan itu? “Apakah cara untuk saya dapatkan idea free gift yang berbeza daripada pesaing?” . Realitinya, tiada jawapan yang tepat. Unik macam mana pun free gift yang kita bagi

Read More »

Bagaimana buat produk makanan sentiasa sold out setiap minggu?

Tulisan ini khas untuk usahawan makanan. Saya tak janji confirm jadi. Tapi saya janji, confirm boleh buat. Pengalaman saya melihat kawan-kawan yang gabungkan strategi launch untuk produk makanan: 1 – Mereka akan guna model bisnes yang paling selamat: pre order. 2 – Kenapa selamat? Kita boleh uruskan risiko.

Read More »

Strategi khas untuk usahawan yang ada customer database

Jangan sia-siakan aset emas kita yang paling bernilai. Jika tak ada idea dan sistem untuk kita maksimumkan sales guna customer database, boleh guna langkah-langkah di bawah.. 1 – Faham dulu matlamat kita. Samada kita mahu mereka dapatkan produk baru, atau beli produk sedia ada (repeat order). 2 –

Read More »

Nak ada beribu customer dalam masa setahun?

Tapi, ada 1 cabaran besar. Kita tak tahu menghasilkan kempen marketing dan copywriting yang efektif. Berikut adalah senarai aktiviti yang make sense untuk dibuat selama tahun (12 bulan): 1 – Content marketing. 2 – Content marketing terbahagi kepada pelbagai jenis media. Contohnya: Video dan tulisan. 3 – Ada

Read More »

Penat buat iklan Facebook Ads?

Nak ada kempen Facebook Ads ROAS tinggi? Of course, tiada siapa yang boleh bagi jawapan yang confirm sentiasa betul. Yang penting, kita ada senarai ikhtiar. Berdasarkan pemerhatian kawan-kawan saya yang konsisten buat sales 5 ke 6 angka sehari. Ini yang saya faham. 1 – Gunakan singular focus website.

Read More »
Case Study

Kenapa kita rasa susah nak tulis headline?

Benar. Sangat susah. Ia jadi susah kalau kita paksa otak kita berfikir tanpa berpandukan sebarang rujukan. Kita ini manusia. Kita melihat apa manusia lain buat. Monkey see, monkey do. Tapi jangan jadi monyet sampai 100% tiru kemudian bila kantoi cakap, “Ini semua khilaf staf saya.” Kepala bana. Macam

Read More »
Case Study

Tahun 2018 adalah tahun saya hampir buat klien rugi sales 8 angka.

Saya diberi kepercayaan untuk handle satu kempen product launch. Produk agak sensitif. Masa itu, saya guna pengalaman kecil uruskan perbelanjaan paid ads sebanyak 7 angka setahun untuk klien-klien. Saya ingat nak guna semula untuk tujuan product launch ini. Alhamdulillah, 2 minggu pertama gagal teruk. Berbelas ads account disable.

Read More »
Case Study

Copywriting menjentik emosi? (Case study 2 headline berbeza)

Saya pun tak faham apa maksud menjentik emosi sebenarnya. Yang saya faham, dapatkan perhatian bakal customer kita. . Baca betul-betul. 1 – Dapatkan perhatian. 2 – Bakal customer kita. Bukan main tulis ayat-ayat kontroversi murahan untuk dapatkan perhatian. Viral doesn’t mean income. . Stop being cheap. Baru-baru, saya

Read More »
Case Study

Hari ni dah 10 kali saya baca copywriting simple ini.

Hati tak tenang. Rasa tak cukup bagus. Rasa macam banyak lagi nak kena banyak. Latihan masih lagi belum cukup dan memuaskan. . Apa yang saya merepek? John Caples. Masa umur dia 26 tahun. (Masa itu tahun 1926 kalau tak silap) Dia tulis iklan untuk U.S School of Music.

Read More »
Case Study

Cara buat sales funnel untuk market Malaysia?

Benda ini biasanya marketer panggil tripwire. Apa itu tripwire? Tripwire: Jual produk pada harga murah (dan kos penghasilan juga murah). Ada dua perkataan murah di sini: 1 – Kos penghasilan produk murah. 2 – Jual pada harga murah. Tripwire adalah sebahagian daripada proses sales funnel. Matlamat utama adalah:

Read More »
Case Study

Strategi offer bulan Ramadhan dalam keadaan panik Covid19?

Keadaan agak kritikal. Kerajaan arahkan perintah berkurung. Ekonomi kurang stabil. Ramai kena buang kerja. Ramai yang hilang pendapatan. Tak kisah apa saja industri, kita semua akan kena impak domino (impak secara berperingkat). Ekonomi ini ibarat satu pusingan. Jika ada gangguan sepanjang ia berputar, maka ia akan mengganggu putaran

Read More »
Scroll to Top