Belajar lebih mendalam tentang Strategi Marketing dan sebagainya melalui case study & blog post yang telah ditulis secara terperinci dan mudah difahami.

Categories
Tips Marketing

TIK TOK ADS PART 1

๐—ง๐—œ๐—ž ๐—ง๐—ข๐—ž ๐—”๐——๐—ฆ Saya tak pasti orang lain, tapi ini cara yang saya belajar dan buat PLUS result yang saya lalui sendiri. ********** Situasi Sekarang ********** 1. Nampak seperti Tik Tok sungguh sungguh nak orang guna Instant Page dia. Result Instant Page vs Website nampak perbezaan ketara. (At

Read More ยป

๐—ž๐—˜๐—ก๐—”๐—ฃ๐—” ๐—ฆ๐—”๐—ฌ๐—” ๐—•๐—˜๐—š๐—œ๐—ง๐—จ ๐—ง๐—˜๐—ฅ๐—จ๐—๐—” ๐——๐—”๐—ก “๐—”๐—Ÿ๐—Ÿ ๐—ข๐—จ๐—ง” ๐——๐—˜๐—ก๐—š๐—”๐—ก ๐—ž๐—Ÿ๐—œ๐—ž ๐—ฉ๐—œ๐—ฃ?

๐—ž๐—˜๐—ก๐—”๐—ฃ๐—” ๐—ฆ๐—”๐—ฌ๐—” ๐—•๐—˜๐—š๐—œ๐—ง๐—จ ๐—ง๐—˜๐—ฅ๐—จ๐—๐—” ๐——๐—”๐—ก “๐—”๐—Ÿ๐—Ÿ ๐—ข๐—จ๐—ง” ๐——๐—˜๐—ก๐—š๐—”๐—ก ๐—ž๐—Ÿ๐—œ๐—ž ๐—ฉ๐—œ๐—ฃ? Pasal saya nampak potensi. Matematik mudah ialah 100,000 pengguna yang langgan Klik VIP minima USD1 sebulan. ๐Ÿญ๐Ÿฌ๐Ÿฌ,๐Ÿฌ๐Ÿฌ๐Ÿฌ ๐˜… ๐—จ๐—ฆ๐——๐Ÿญ = ๐—จ๐—ฆ๐——๐Ÿญ๐Ÿฌ๐Ÿฌ,๐Ÿฌ๐Ÿฌ๐Ÿฌ Bukan besok boleh terus dapat 100,000 penggguna. Opkos, ianya akan memakan masa. Habis semua ‘kabel’ dalam dan

Read More ยป
Tips Marketing

๐๐ž๐ง๐ญ๐ข๐ง๐  ๐ค๐ž ๐›๐ฎ๐š๐ญ ๐ฌ๐ฎ๐ซ๐ฏ๐ž๐ฒ & ๐ซ๐ž๐ฌ๐ž๐š๐ซ๐œ๐ก?

Tak penting kalau kita memang fikir short term. Tapi untuk Klik VIP, saya banyak baca research tentang produk pesaing kat luar sana. Saya akan pegi ke bahagian review dan baca segala komen positif dan negatif (pain points). Kemudian saya survey tanya Tiktokers dalam dan luar negara apa yang

Read More ยป

FAKTA BISNES KAD

๐—™๐—”๐—ž๐—ง๐—” ๐—•๐—œ๐—ฆ๐—ก๐—˜๐—ฆ ๐—ž๐—”๐—— Penting ke Bisnes Kad zaman sekarang ni? Ya! Masih penting cumanya kena KREATIF pasal bayangkan 100 billion Bisnes Kad di cetak setiap tahun di seluruh dunia. Ni saya study beberapa fakta menarik hasil dari kajian sebuah industri.(Soocial) 1. 80% Bisnes Kad dibuang dalam masa kurang

Read More ยป

Kenapa manusia suka benda free?

Saya tengah baca artikel Mark Dent. Tentang kes di Costco. Pergaduhan tercetus di antara lelaki berusia 78 tahun dengan 24 tahun. . Pakcik umur 78 kena tumbuk. Sebab tuduh remaja tersebut ambil terlalu banyak free sample Nutella waffle. Betapa besar pengaruh benda percuma. Sampai hilang rasional. . Kajian

Read More ยป

๐—•๐—”๐—š๐—”๐—œ๐— ๐—”๐—ก๐—” ๐— ๐—˜๐—ก๐—š๐—จ๐—ฅ๐—”๐—ก๐—š๐—ž๐—”๐—ก ๐—ž๐—˜๐—•๐—ข๐—–๐—ข๐—ฅ๐—”๐—ก ๐—˜๐—–๐—ข๐— ?

Ada beberapa golongan pelanggan dalam dunia online ni. ********** 1.Dah tahu info. Nak beli jer. ********** Golongan tak gemar jenis yang di tanya “Salam Sis, sebelum saya bagitahu harga, boleh saya dapatkan nama Sis?”. Golongan ni biasanya jenis nak beli terus jer. Klik Klik Done! ********** 2. Tak

Read More ยป
Case Study

Kenapa kita kena buat sampai jadi?

Kenapa kita kena buat sampai jadi? Setiap kali orang tanya apa quotes kegemaran saya sepanjang zaman, jawapan saya tetap sama. Quotes ini daripada Mark Cuban. . You only need to be right once. Kita hanya perlu betul sekali saja. Kenapa saya suka quotes ini? . Sebab, perjalanan untuk

Read More ยป

Strategi untuk property agent buat tahun ini.

Apa property agent boleh buat tahun ini?Saya ada ramai kawan yang jadi property agent.Saya juga baru baca artikel tulisan Daniel Andreevska..Sedikit sebanyak perkongsian beliau boleh bantu property agent.Guna video.Property listing yang guna video dapat 403% enquiry..Jika video untuk tunjukkan property, sebaiknya guna video profesional.Ia lebih baik berbanding video

Read More ยป

Cara dapatkan idea free gift yang berbeza daripada pesaing?

Biasanya kami akan dapat 1 soalan yang sama daripada alumni. Khususnya sebelum mereka buat sebarang kempen product launch. Apakah soalan itu? โ€œApakah cara untuk saya dapatkan idea free gift yang berbeza daripada pesaing?โ€ . Realitinya, tiada jawapan yang tepat. Unik macam mana pun free gift yang kita bagi

Read More ยป

Strategi khas untuk usahawan yang ada customer database

Jangan sia-siakan aset emas kita yang paling bernilai. Jika tak ada idea dan sistem untuk kita maksimumkan sales guna customer database, boleh guna langkah-langkah di bawah.. 1 – Faham dulu matlamat kita. Samada kita mahu mereka dapatkan produk baru, atau beli produk sedia ada (repeat order). 2 –

Read More ยป

Nak ada beribu customer dalam masa setahun?

Tapi, ada 1 cabaran besar. Kita tak tahu menghasilkan kempen marketing dan copywriting yang efektif. Berikut adalah senarai aktiviti yang make sense untuk dibuat selama tahun (12 bulan): 1 – Content marketing. 2 – Content marketing terbahagi kepada pelbagai jenis media. Contohnya: Video dan tulisan. 3 – Ada

Read More ยป

Penat buat iklan Facebook Ads?

Nak ada kempen Facebook Ads ROAS tinggi? Of course, tiada siapa yang boleh bagi jawapan yang confirm sentiasa betul. Yang penting, kita ada senarai ikhtiar. Berdasarkan pemerhatian kawan-kawan saya yang konsisten buat sales 5 ke 6 angka sehari. Ini yang saya faham. 1 – Gunakan singular focus website.

Read More ยป
Case Study

Kenapa kita rasa susah nak tulis headline?

Benar. Sangat susah. Ia jadi susah kalau kita paksa otak kita berfikir tanpa berpandukan sebarang rujukan. Kita ini manusia. Kita melihat apa manusia lain buat. Monkey see, monkey do. Tapi jangan jadi monyet sampai 100% tiru kemudian bila kantoi cakap, โ€œIni semua khilaf staf saya.โ€ Kepala bana. Macam

Read More ยป
Case Study

Copywriting menjentik emosi? (Case study 2 headline berbeza)

Saya pun tak faham apa maksud menjentik emosi sebenarnya. Yang saya faham, dapatkan perhatian bakal customer kita. . Baca betul-betul. 1 – Dapatkan perhatian. 2 – Bakal customer kita. Bukan main tulis ayat-ayat kontroversi murahan untuk dapatkan perhatian. Viral doesnโ€™t mean income. . Stop being cheap. Baru-baru, saya

Read More ยป
Case Study

Cara buat sales funnel untuk market Malaysia?

Benda ini biasanya marketer panggil tripwire. Apa itu tripwire? Tripwire: Jual produk pada harga murah (dan kos penghasilan juga murah). Ada dua perkataan murah di sini: 1 – Kos penghasilan produk murah. 2 – Jual pada harga murah. Tripwire adalah sebahagian daripada proses sales funnel. Matlamat utama adalah:

Read More ยป
Case Study

Strategi offer bulan Ramadhan dalam keadaan panik Covid19?

Keadaan agak kritikal. Kerajaan arahkan perintah berkurung. Ekonomi kurang stabil. Ramai kena buang kerja. Ramai yang hilang pendapatan. Tak kisah apa saja industri, kita semua akan kena impak domino (impak secara berperingkat). Ekonomi ini ibarat satu pusingan. Jika ada gangguan sepanjang ia berputar, maka ia akan mengganggu putaran

Read More ยป
Scroll to Top