Hari ni dah 10 kali saya baca copywriting simple ini.

Hati tak tenang.

Rasa tak cukup bagus.

Rasa macam banyak lagi nak kena banyak.

Latihan masih lagi belum cukup dan memuaskan.

.

Apa yang saya merepek?

John Caples. Masa umur dia 26 tahun.

(Masa itu tahun 1926 kalau tak silap)

Dia tulis iklan untuk U.S School of Music.

Jual produk education untuk orang yang nak jadi ahli muzik.

Lebih spesifik, piano.

.

Kalau kita yang jual produk yang sama, mungkin copywriting headline kita berbaur seperti:

“Master Piano at Home in 30 Days – Without A Teacher.”

Headline di atas pun sebenarnya dah okay.

Cuma beliau tak puas hati.

.

Beliau gali dengan lebih dalam.

Beliau kaji dan gali emosi apa yang bermain dalam fikiran prospek jika berjaya bermain alat muzik dengan baik.

Semuanya berkaitan dengan emosi: Nampak hebat, bangga, popular, orang cemburu dan sebagainya.

.

Tapi kalau sekadar faham emosi di atas, mungkin copywriting headline akan jadi seperti:

“How to Be the Most Popular Guy of Any Party!”

.

Much better than before.

Tapi dia tahu dia boleh buat lebih baik.

Dia perlu selami emosi yang lebih mendalam.

Bila orang baca, ada gabungan emosi yang pelbagai termasuklah: Tertanya-tanya apa yang berlaku!

.

Kemudian muncullah satu headline ini.

Sehingga hari ini, ia adalah headline yang paling popular dan bersejarah di dunia.

Apakah headline yang beliau tulis?

.

“They Laughed When I Sat Down At the Piano, But When I Started to Play!~”

 

Pada bulan Februari, 1927, terciptalah satu sejarah dalam dunia pengiklanan.

Sampai hari ini, iklan ini menjadi rujukan seantero dunia.

.

Termasuklah saya.

Bila baca beratus kali pun, saya tak rasa saya boleh buat sebaik ini.

.

Tapi apa yang saya belajar, selepas menghasilkan dan eksperimen 30,000+ iklan selama beberapa tahun untuk jual produk di 5 negara berbeza?

Ada asas yang penting.

Sebab itu, saya recommend tuan puan yang serius nak belajar copywriting, untuk dapatkan panduan ini.

Panduan yang saya recommend ini, tak masuk akal:

+ 60 Template Iklan Sales 7 Angka Setahun.

+ 50 Template Iklan Sales 7 Angka Setahun (100% berbeza dengan yang atas ini)

.

Kemudian untuk anda yang beli hari, saya bagi 1 lagi hadiah special.

Orang lain bayar RM199.

Saya bagi tuan puan percuma.

 

Boleh tengok apa bonus yang orang lain bayar RM199, tapi saya nak bagi anda percuma sekarang.

Cepat picit: https://www.academywire.com/60-50-template-iklan-salesletter/

Scroll to Top